.
מהי עבירת שימוש בלתי חוקי בנשק? משחקים בנשק
top of page

חזרה לעמוד הראשי - עורך דין צבאי | חקירות מצ״ח | משחק בנשק / שימוש בלתי חוקי בנשק

״משחקים בנשק״ - שימוש בלתי חוקי בנשק בצבא

קרוב שלכם זומן לחקירה במצ״ח או שהוא נמצא כעת בחקירה ? מומלץ לדאוג לו לייצוג משפטי ע״י עורך דין צבאי שמומחה בתחום, כדי שיוכל להעניק לו ליווי מיידי ומקצועי בחקירה. עו״ד צבאי ותיק ומיומן, יוכל למנוע ממנו לעשות טעויות קריטיות אשר עלולות לפגוע בו בניהול התיק.

משרד עו״ד צבאי לימור ברמלי הינו משרד בוטיק המתמחה בייצוג וליווי חיילים בחקירות מצ״ח בחשד לשימוש בלתי חוקי בנשק / משחקים בנשק ואיומים בנשק. כלל עורכי הדין במשרד הינם קציני משפט צבאי אשר שירתו בעברם  כתובעים בכירים בפרקליטות הצבאית, קציני חקירות ומפקדי בסיסים ביחידת מצ״ח ומייצגים כיום חיילים רבים בפני בתי הדין הצבאיים ברחבי הארץ כסנגורים צבאיים.     

לייעוץ מיידי עם עורך דין צבאי וליווי בחקירת מצ״ח בחשד לשימוש בלתי חוקי בנשק, משחקים בנשק ואיומים בנשק כלפי חייל אחר התקשרו :
עו״ד לימור ברמלי - 058-5505404
עו״ד אופיר ברמלי - 058-5404505
(מומלץ לשמור את המספר למקרי חירום - זמינות 24/7 במקרה של חקירה / מעצר)

זימון לחקירת מצ״ח בחשד לשימוש בלתי חוקי בנשק - מה עושים ?

״שיחקתם״ בכלי הנשק שניתן לכם על ידי הצבא? כיוונתם את הנשק כלפי חייל אחר וזומנתם לחקירה במצ״ח? אנחנו פה כדי לעשות לכם סדר. ריכזנו עבורכם מדריך עם תשובות לשאלות רבות שעולות בקשר לחקירות מצ״ח בחשד לעבירת ה״שימוש בלתי חוקי בנשק״ בצבא. חשוב שתקראו את המדריכים הבאים לפני החקירה, הטיפים שכתבנו במאמר מבוססים על הניסיון של עורכי דין ממשרדנו ויכולים להציל אתכם מכתם לאזרחות בשל תיק פלילי.

מצח יואב

עו״ד אופיר ברמלי ממשרדנו במהלך ליווי חייל בחקירה בבסיס מצ״ח יואב

חקירת מצ״ח בחשד לשימוש בלתי חוקי בנשק / משחק בנשק -  
האם החקירה תשפיע על חיי באזרחות ?

בהתאם לחוק השיפוט הצבאי ופקודות הצבא, במקרה בו נודע למפקדים כי חייל / חיילת ביצוע שימוש בלתי חוקי בנשק (ראו הרחבה מטה מה מוגדר שימוש בלתי חוקי בנשק), האירוע מחייב בדיקה יסודית ואף במקרים מסוימים דיווח ופתיחה בחקירה פלילית על ידי חוקרי מצ״ח (משטרה צבאית חוקרת). חיילים אשר קיימים כנגדם חשד לשימוש בלתי חוקרי בנשק / משחק בנשק, עלולים למצוא עצמם בסיטואציה לא פשוטה של פתיחת תיק פלילי במסגרת חקירת מצ״ח

 

יחידת מצ״ח משקיעה משאבים לא מבוטלים, במלחמה בתופעת המשחק בנשק, זאת לאור החשיבות הרבה שבשמירה על חיי אדם ובעיקר נוכח מקרים רבים שאירועו בעבר, בהם חיילים איבדו את חייהם כתוצאה ממשחקים בכלי נשק.

חיילים רבים טועים לחשוב שחקירה במצ״ח היא עניין צבאי - שנשאר בצבא, אבל זו טעות נפוצה שצריך לתקן. בהתאם לחוק הפלילי וחוק השיפוט הצבאי, הגוף שאחראי על חקירת חשד לביצוע עבירות פליליות בצבא היא המשטרה הצבאית החוקרת (מצ״ח) ולא משטרת ישראל. לכן, חקירה במצ״ח היא חקירה פלילית לכל דבר ועניין והשלכותיה זהות לחלוטין לחקירת אזרחים במשטרת ישראל.

אילו פעולות מוגדרות כ״שימוש בלתי חוקי בנשק״?
כיצד נפתחת חקירה במצ״ח בחשד למשחק בנשק ?

שימוש בלתי חוקי בנשק (שב״ח) הינו מונח משפטי הכולל למעשה מגוון רחב מאוד של פעולות שיכולות להיחשב כעבירה לדוגמה

  • איום כלפי חייל/ת באמצעות כלי הנשק 

  • הכנסת מחסנית, דריכת כלי הנשק וכיוון כלי הנשק כלפי חייל אחר.

  • משחק בכלי הנשק

  • ירי אסור בכלי הנשק

חקירה במצ״ח יכולה להיפתח במגוון דרכים: הדרך ״הקלאסית״ לפתיחה בחקירת מצ״ח היא כמובן הגשת תלונה למצ״ח על ידי המפקד של החייל, או על ידי החייל שכלפיו כוון כלי הנשק. אבל חקירה במצ״ח בחשד לאיום בכלי נשק כלפי חייל אחר / שימוש בלתי חוקי בנשק, יכולה להיפתח גם בעקבות מידע מודיעיני הקיים במצ״ח כנגד החייל, שמעלה חשד שהחיילביצע את עבירה. בדומה למשטרה, גם חוקרי מצ״ח מפעילים רשת מודיעין בתוך הבסיסים שמטרתה היא לאתר ביצוע עבירות פליליות על ידי חיילים בתוך הבסיסים. לכן, יכול מאוד להיות שתזומנו לחקירה במצ״ח בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל כנגדכם, על ידי גורמי המודיעין של מצ״ח בבסיס בו אתם משרתים. 

מה העונש על שימוש בלתי חוקי בנשק / משחק בנשק בצבא ?

חייל אשר ביצע שימוש בלתי חוקי בנשק, כדוגמת הפעולות שציינו למעלה (יתכנו פעולות נוספות שיוגדרו כשימוש בלתי חוקי בנשק)  מבצע עבירה פלילית לפי חוק השיפוט הצבאי שהעונש הקבוע בגינה בחוק הינו שנתיים  עד 3 שנות מאסר בפועל.

 

חוק השיפוט הצבאי קובע בסעיף 85 - מהי עבירת שימוש בלי חוקי בנשק:

 

חייל אשר ללא סמכות או ללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים נשא נשק, טיפל בו או השתמש בו באופן אחר, דינו - מאסר שנתיים;
הפעיל כאמור את הנשק, דינו - מאסר שלוש שנים.

האם לחקירה במצ״ח בחשד לאיומים באמצעות כלי נשק יש השפעה על האזרחות
לאחר השחרור מהצבא ?

מאחר וחקירת מצ"ח היא חקירה פלילית, מדובר בעניין לא פשוט שיכולות להשפיע על המשך דרכם בצבא ובאזרחות. עם הגעתכם לחקירה במצ״ח ייפתח לכם במחשב תיק פלילי (לצערנו, גם אם אתם בכלל לא אשמים..), שיוכל להיסגר רק לאחר קבלת חוות דעת משפטית מהפרקליטות הצבאית בנוגע לראיות הקיימות בתיק. לכן, חשוב מאוד להיוועץ מוקדם ככל הניתן, מיד עם הזימון לחקירה, עם עו״ד ש״חי ונושם״ את עולם החקירות בצבא, מכיר ״מפנים״ את ההליך, על מנת שיוכל לייעץ לכם בצורה הטובה והמקצועית ביותר, מה כדאי ונכון לעשות זאת על מנת למזער נזקים ולהיחלץ מרישום פלילי שיהיה לכתם על עתידכם / עתיד ילדכם ובראש ובראשונה - להימנע מתקופת מאסר ככל שניתן.

240792356_10227397220942619_38-min.jpg

מתי כדאי להיוועץ בעו״ד ? לפני החקירה או ברגע שה״עניינים מסתבכים״ ?

מאחר וחקירה פלילית במצ״ח היא הליך משפטי עם השלכות מרחיקות לכת, ולכל מילה שנאמרת על ידי החייל יש משמעות רבה על המשך התיק, מומלץ ביותר להיוועץ עם עו״ד, כמה שיותר מהר ומיד עם היוודע על קיומה של החקירה (גם אם החקירה היא באמצע הלילה או בסופ״ש). חיילים רבים טועים וחושבים, שאם הם ילכו לחקירה, יאמרו את האמת הכל יהיה בסדר. לפעמים הם צודקים. אבל הבעיה מתחילה כאשר חוקרי מצ״ח מפעילים עליהם תרגילי חקירה והם עושים טעויות שעלולות לסבך אותם מאוד. לצערנו, אנחנו נתקלים מידי יום בחיילים שמתקשרים אלינו באמצע החקירה או אפילו בסיומה, אחרי שעשו טעויות רבות ואז המצב מורכב יותר. אבל אל יאוש, תמיד אפשרי לתקן את מה שכבר נעשה בחקירה - ככל שהפניה לעו״ד תעשה מוקדם יותר, כך ההצלחה תהיה גדולה יותר. 

דוגמאות מתיקי שימוש בלתי חוקי בנשק על ידי חיילים שיוצגו על ידנו

שחרור של לוחם ממעצר לאחר שטען מחסנית, דרך את נשקו וכיוון אותו כלפי חייל אחר

מ׳, חייל קרבי מחטיבת ״כפיר״ אותו אנו מייצגים, סבל במשך תקופה ארוכה מהתנכלויות מצד חייל אחר שמשרת איתו בפלוגה. אותו חייל הציק לו, העליב אותו ובשלב מסוים המצב התדרדר לאלימות פיזית כלפי מ׳. כשביקש להיכנס לישון בחדר בבסיס, אותו חייל לא נתן לו להיכנס לחדר, קילל אותו והרביץ לו. מ׳ לא יכול היה לספוג עוד את האלימות והיחס המשפיל. מ׳ לקח את הנשק שלו, טען מחסנית, דרך וכיוון אותו אל עבר החייל שהרביץ לו. הכל, מתוך פחד מאותו חייל ותקווה שמעשיו יעצרו את ההתעללות. שניות לאחר מכן, התעשת, חדל ממעשיו, הסיט את הנשק ופרק אותו. החייל האחר לא נרגע והמשיך לנקוט כלפי מ׳ באלימות קשה - תוך שהוא מטיח את ראשו של מ׳ בארונית מספר פעמים ואף חונק אותו.
מ׳ יצא מושפל מהחדר, אחריו יצא אותו חייל שהמשיך לצעוק עליו ולהשפיל אותו בפני כל החיילים בפלוגה. אז, ברגע של ייאוש ותסכול - מ׳ החליט לשים סוף לחייו. הוא נטל את נשקו והחל לרוץ אל עבר למקום מבודד בבסיס. רק במזל שני חיילים שהבינו את הסיטואציה, רצו אחריו, תפסו אותו ולקחו ממנו את הנשק כדי שלא יפגע בעצמו- תוך שהם משוחחים עימו ומנסים להרגיעו. לבסוף הגיע אחד המפקדים, שבאופן הזוי במקום לתמוך בו ולעזור לו בחר לצעוק עליו. בעקבות האירוע ניתנו למ׳ ימי מחלה נפשיים בשל המצב הנפשי הקשה בו היה נתון. מפקדיו של מ' דיווחו על האירוע למצ״ח, שפתחה בחקירה כנגד מ׳ והוא נעצר בשל המסוכנות הנשקפת ממנו לטענתם.

 

כנגד מ׳ הוגש כנגדו כתב אישום חמור לבית הדין הצבאי בעקבות האירוע והפרקליטות הצבאית ביקשה להאריך את מעצרו של מ׳ עד לתום ההליכים המשפטיים בעניינו - בשל מסוכנותו. במסגרת הדיון התנגדנו נחרצות להארכת מעצרו של מ׳ בכלא וטענו כי לאור מצבו הנפשי הקשה (אשר סובל כאמור מהתעללות ואלימות פיזית במשך תקופה ארוכה מצד אותו חייל עוד לפני האירוע, אך בעקבות האירוע ומעצרו מצבו הנפשי התדרדר משמעותית) לא ניתן להשאירו עוד בתנאי מעצר הקשים בהם הוא מוחזק (בבידוד לבדו, תחת השגחה 24/7) ויש לשחרר אותו מהכלא ולהורות על חלופת מעצר בדרך של מעצר בית - על מנת שיוכל לקבל טיפול נפשי הולם בשל ההידרדרות במצבו. כמו כן, טענו שלאור העובדה שכלי הנשק נלקח ממנו, הותרו במעצר בית בפיקוח, תבטל למעשה את המסוכנות לה טוענת הפרקליטות. לאחר ששקל בכובד ראש את הטיעונים, שכן מעצר בדרך של מעצר בית במסגרת הדין הפלילי בצבא הוא חריג ביותר, בית הדין הצבאי נעתר לבקשתנו והורה על שחרורו המיידי של מ׳ מהכלא הצבאי והמשך מעצרו בדרך של מעצר בית.

שחרור ממעצר של לוחם שביצע שימוש בלתי חוקי בנשק

51 ימי מאסר לחייל שטען מחסנית, דרך וכיוון את כלי הנשק כלפי חייל אחר

א׳, נהג משאית בגדוד תובלה, אותו ייצגנו בפני בית הדין הצבאי, סבל במשך תקופה ארוכה מהתנכלויות מצד חיילים ביחידה. לאחר תקופה ארוכה בה התעללו בו החיילים, ביצע עבירה של שימוש בלתי חוקי בנשק כלפי אחד מהם לאחר שהכניס מחסנית לכלי הנשק, דרך אותו וכיוון את כלי הנשק כלפי החייל. א׳ נעצר על ידי חוקרי המצ״ח והוגש כנגדו כתב אישום חמור לבית הדין הצבאי. הפרקליטות הצבאית ביקשה לעצור אותו עד לתום ההלכים המשפטיים בעניינו, אולם לאחר שטענו בפני שופטי בית הדין הצבאי כי יש לשחררו למעצר בית השופטים קיבלו את עמדתנו והורה על שחרורו המיידי למעצר בית. 

לאחר משא ומתן מוצלח שניהלנו עם הפרקליטות הצבאית נגזרו על א׳ עונש של ריצוי 51 ימי מאסר בפועל, כלומר הוא לא הוכתם בכתם של רישום פלילי  מלא לאזרחות, זאת במקום עונש צפוי של 8-10 חודשי מאסר בפועל ורישום פלילי מלא לאזרחות כמקובל בענישה

ezgif.com-gif-maker (66) (1).jpg

עוד באתר עורך דין צבאי לימור ברמלי

לקוחות ממליצים

משפחת אוחיון, ירושלים

ממעמקים קראתי..... לימור ואופיר עשיתם את הבלתי יאמן למען בני החייל.. כל הסיכויים היו נגדנו אבל לא אתם שתרימו ידיים והליך בן חצי שנה שהצליח והתיק המסובך הזה נסגר בלי הרשעה.. נסגר!!!!!!! פרטי התיק שמורים אצלכם​. אשמח לייעץ להורים שנקלעו לסיטואציה דומה.

משפחת פליישקר, ראשל״צ

לימור ואופיר ברמלי היקרים בחרנו בכם בצורה אקראית, מהמפגש הראשון הייתה לנו תחושת בטן שהבחירה בכם נכונה. תודה על המסירות, אכפתיות, מקצועיות, תמיכה, אמון, סבלנות, זמינות. תודה על הליווי הקרוב בתקופה הכי קשה למשפחתנו. ייצגתם את בננו בצורה הטובה ביותר, התוצאה הייתה מעבר לציפיות שלנו, אין לנו ספק שעשינו בחירה מצויינת, עבודתכם ראויה לשבח ולהמלצה יישר כח.״

מיכל הרשקו, חיפה

"איך להתחיל.... מהסיוט שהילד מתקשר שנלקח לחקירה או בסיום השיחה המרגיעה עם לימור המלאכית של הלילה. כל הילדים עושים טעויות אבל צרכים אחת שתדע להוציא אותם הכי טוב שאפשר. תותחית אמיתית .... תודה מעומק ליבי"

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

צריכים עזרה? אנחנו כאן בשבילכם!

bottom of page