.
עריקות ונפקדות מהצבא | עו"ד צבאי לימור ברמלי
top of page

עריקות

עריקות מהצבא - המדריך לעריק

לימור ברמלי | משרד עורכי דין

עריק ? מחפש עו״ד צבאי עם ניסיון והצלחות בתחום ?! אל תתפשר וקח את הטובה ביותר ! עו״ד לימור ברמלי בעלת ניסיון רב בייצוג עריקים ומשתמטים, לאחר שנים רבות כאחראית על תחום העריקים בפרקליטות הצבאית וכסנגורית צבאית המייצגת חיילים רבים בתיקי עריקות והשתמטות מול הצבא 

 כלל עורכי הדין במשרד הינם קציני משפט צבאי אשר שירתו בעברם כתובעים בכירים בפרקליטות הצבאית, קציני חקירות ומפקדי בסיסים במשטרה הצבאית ומייצגים כיום חיילים רבים בפני בתי הדין הצבאיים ברחבי הארץ כסנגורים צבאיים.     

לייעוץ מיידי עם עורך דין צבאי בנושא עריקות מהצבא והשתמטות משירות התקשרו :
עו״ד לימור ברמלי - 058-5505404
עו״ד אופיר ברמלי - 058-5404505
(מומלץ לשמור את המספר למקרי חירום - זמינות 24/7 במקרה של חקירה / מעצר

מה ההבדל בין עריקות לנפקדות ? לאחר כמה ימים חייל יחשב כעריק ?

‎‎חוק השיפוט הצבאי קובע מספר סוגים שונים של היעדרויות חיילים משירות צבאי ללא רשות מפקדיהם:

נפקדות / היעדרות מהשירות שלא ברשות עד 24 שעות

במקרים בהם החייל יעדר מיחידתו עד 24 שעות הוא יעבור עבירה של נפקדות. נפקדות של עד 24 שעות מבסיס, זו עבירת היעדר מן השירות הקלה ביותר ולרוב תסתיים בשיפוט של החייל ביחידה בפני מפקדיו עם עונש קל יחסית. נפקדות זו תיספר במספר ימי השירות של החייל ולא תחשב כתב"ן (תקופה בלתי נמנית - "דפוק"). לדוגמה: החייל קיבל פקודה ממפקדיו להתייצב בבסיס ביום א' בשעה 09:00 והגיע למחרת בשעה 08:00.

 

נפקדות של 24 שעות - 21 ימים 

במקרה זה מדובר בנפקדות של החייל מיחידתו, אולם החייל עדיין לא נחשב כעריק ולכן הוא עדיין מוצב ביחידתו. במהלך תקופה זו מחויבים מפקדיו של החייל לבקר אותו בביתו והטיפול בו עדיין לא מועבר לידי המשטרה הצבאית. ככל והחייל יתייצב ביחידתו עד 21 ימים, הוא יישפט בפני מפקדו ולא יואשם בעריקות אלא בנפקדות מיחידתו (והעונש שייגזר עליו יהיה כמובן בהתאם). 

 

עריקות - 21 ימי היעדרות מהצבא ומעלה

כאשר חייל נעדר מיחידתו לתקופה שעולה על 21 ימים הוא ייחשב כעריק והחל ממועד זה הוא יגרע במערכות השלישות מהיחידה. משמעות הדבר היא שהחייל יוכרז כעריק ולמעשה הוא מבצע עבירה פלילית,  לכן הטיפול בעריק מבוצע על ידי המשטרה הצבאית ומדור עריקים ומשתמטים בתל השומר.

 

בהתאם לסעיפים 94 ו 92 לחוק השיפוט הצבאי, עריקות היא עבירה שגוררת עונש מאסר בפועל (כליאה): 

 

סעיף 92 לחוק השיפוט הצבאי - עריקה - תשע"ו - 2016

״חייל שנעדר משירותו בצבא מתוך כוונה שלא לחזור לשירות בצבא, דינו – מאסר שבע שנים; נעדר החייל משירותו בצבא בעת פעילות מבצעית או פעולה קרבית של יחידתו, מתוך כוונה שלא לחזור לשירות בצבא, דינו – מאסר עשר שנים.״

 

סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי - העדר מן השירות שלא ברשות - תשכ"ד-1964

״חייל שנעדר משירותו בצבא, או מהמקום שהוא חייב כדין להימצא בו אותה שעה, דינו - מאסר שלוש שנים, אלא אם הוכח כי היה לו היתר

או הצדק סביר אחר לכך.״

אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבו עורכי הדין ממשרדנו בנושא רישום פלילי בצבא וההשלכות של רישום פלילי באזרחות 

ניידת משטרה צבאית

עריקות בצבא -  האם עריק ישפט בפני בית דין צבאי או בפני מפקדו בדין משמעתי ?

בחודש יולי 2017, שינתה הפרקליטות הצבאית את מדיניות האכיפה בעניין טיפול בעריקים ומשתמטים וכיום המגמה היא שהשיפוט יהיה בפני המפקדים שיגזרו את עונש המאסר על העריק. בתיקי העריקות החמורים (עריקות שנייה, מספר ימים רב וכדומה), יוגשו כתבי אישום לבית הדין הצבאי: 

מתי יוגש כתב אישום כנגד חייל לבית הדין הצבאי

חיילים בשירות סדיר, שהיו נפקדים או עריקים - עד 100 ימים במצטבר (במקום 75 ימים עד כה).

"עריקי בקו"ם" (חיילים שערקו לפני שהחלו לשרת בפועל) - עד 180 ימים במצטבר (במקום 120 ימים עד כה).

משתמטים (מי שלא התייצבו לגיוסם) – עד שנה וחצי (במקום שנה עד כה).

*במצטבר- הכוונה סך כל ימי העדרויות הישנות והנוכחית.

דוגמאות מתיקי עריקות והשתמטות שיוצגו על ידנו:

ezgif.com-gif-maker (49).webp.jpg
השתמטות משירות צבאי
ezgif.com-gif-maker (54).webp.jpg

האם עריקות מהצבא נחשבת לעבירה פלילית ? האם ישנו רישום פלילי בעקבות עריקות ?

רב החיילים טועים לחשוב שעריקות היא עניין צבאי ולכן העריקות תירשם רק ב״מרשמי הצבא״. אולם, עריקות הינה עבירה פלילית לכל דבר. חייל אשר יורשע על ידי בית הדין הצבאי, בביצוע עריקות, עלול לשאת רישום פלילי שילווה אותו לאזרחות. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, ניתן להגיע לתוצאה משפטית בה למרות עבירת העריקות מהצבא, החייל יישא רישום פלילי מופחת.

לרישום הפלילי משמעות רבה על המשך חייו של החייל באזרחות, כגון: הוצאת ויזה לארה״ב, רישיון נהיגה, עבודה בשירות המדינה, לימודים במקצועות מסוימים ועוד. אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבו עורכי הדין ממשרדנו בנושא רישום פלילי בצבא.  לכן, לייצוג החייל על ידי עו"ד צבאי בעל ניסיון בייצוג עריקים, שמכיר את המערכת הצבאית ואת הדין הצבאי לעומקו, חשיבות קריטית על ניהול התיק בפני בית הדין הצבאי ותוצאותיו, בעניין העונש / הרישום הפלילי.   

לוכדי עריקים - דפיקה בדלת באמצע הלילה

כחלק ממאמצי האכיפה של הצבא, מפעילה המשטרה הצבאית יחידות של לוכדי עריקים לאיתור ותפיסה של עריקים ומשתמטים משירות צבאי. לוכדי העריקים הינם שוטרים צבאיים, בעלי סמכות חוקית לבצע חיפוש ומעצר בביתו של חייל, על מנת להביא אותו לבירור דין בפני בתי הדין הצבאיים. לוכדי העריקים מגיעים לרוב לביתו של החייל או מקום מחבואו בשעות לילה מאוחרות, לאחר איסוף מודיעין וראיות לגבי מקום הימצאו של העריק. שימו לב: במקרים רבים לוכדי העריקים מגיעים לביצוע המעצר עם שוטרי משטרת ישראל, והם מוסמכים לבצע מעצר של החייל העריק בכל מקום בו הוא נמצא. חשוב לציין, כי לוכדי העריקים יכולים להופיע בביתו / מקום הימצאו של העריק ללא קשר למשך תקופת היעדרותו מהצבא. לפיכך, יכול שלוכדי העריקים יגיעו גם במקרים של עריקות במשך זמן קצר יחסית של עריקות. 

האם כדאי להסגיר את עצמי או לחכות שלוכדי העריקים של משטרה צבאית יעצרו אותי ?

בתי הדין הצבאיים רואים בחומרה מקרים בהם החייל נעצר ע״י המשטרה הצבאית בשונה, מחייל שבחר להסגיר את עצמו לידי הצבא . במקרים בהם החייל נעצר שלא מיוזמתו,  בתי הדין הצבאיים נוטים לרוב להחמיר בעונשו. לכן, ככלל, ישנה עדיפות כי העריק יסגיר את עצמו לידי המשטרה הצבאית בטרם ייעצר על ידם.

 

חשוב לציין, כי מעצר של עריק יכול שיתבצע על ידי לוכדי עריקים של המשטרה הצבאית, אבל לעיתים קרובות חיילים עריקים נעצרים לאחר בדיקה שגרתית של שוטרי משטרת ישראל, במהלכה המערכת תתריע בפני השוטר, כי מדובר בעריק. במקרה כזה, הוא ייעצר ויועבר לידי המשטרה הצבאית. הליך דומה מתקיים במעברי הגבול של ישראל, שם יעצר ע״י משטרת הגבולות ויועבר לידי המשטרה הצבאית.  לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד צבאי שמכיר את הליכי ההסגרה מול הצבא והגורמים בפרקליטות הצבאית. משרדנו מתמחה בייצוג עריקים מול רשויות הצבא ולכן מומלץ להתקשר ולהתייעץ איתנו טרם ביצוע ההסגרה.

האם עריק זכאי לקבלת טיפול רפואי במהלך תקופת העריקות ?

התשובה לשאלה זו תלויה במספר ימי העריקות: חייל אשר ביצע עריקות של עד 60 ימים, זכאי לקבלת טיפול רפואי מהצבא, מעבר ל 60 ימי עריקות, החייל לא יקבל שירותים רפואיים מהצבא, עד אשר יסגיר עצמו / ייעצר על ידי המשטרה הצבאית או משטרת ישראל. 

עוד באתר עורך דין צבאי לימור ברמלי

דוגמאות מתיקי עריקות שנוהלו במשרדנו:

דוגמאות - עריקות

לקוחות ממליצים

משפחת אוחיון, ירושלים

ממעמקים קראתי..... לימור ואופיר עשיתם את הבלתי יאמן למען בני החייל.. כל הסיכויים היו נגדנו אבל לא אתם שתרימו ידיים והליך בן חצי שנה שהצליח והתיק המסובך הזה נסגר בלי הרשעה.. נסגר!!!!!!! פרטי התיק שמורים אצלכם​. אשמח לייעץ להורים שנקלעו לסיטואציה דומה.

משפחת פליישקר, ראשל״צ

לימור ואופיר ברמלי היקרים בחרנו בכם בצורה אקראית, מהמפגש הראשון הייתה לנו תחושת בטן שהבחירה בכם נכונה. תודה על המסירות, אכפתיות, מקצועיות, תמיכה, אמון, סבלנות, זמינות. תודה על הליווי הקרוב בתקופה הכי קשה למשפחתנו. ייצגתם את בננו בצורה הטובה ביותר, התוצאה הייתה מעבר לציפיות שלנו, אין לנו ספק שעשינו בחירה מצויינת, עבודתכם ראויה לשבח ולהמלצה יישר כח.״

מיכל הרשקו, חיפה

"איך להתחיל.... מהסיוט שהילד מתקשר שנלקח לחקירה או בסיום השיחה המרגיעה עם לימור המלאכית של הלילה. כל הילדים עושים טעויות אבל צרכים אחת שתדע להוציא אותם הכי טוב שאפשר. תותחית אמיתית .... תודה מעומק ליבי"

עדכונים שוטפים מדף הפייסבוק שלנו

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

צריכים עזרה? אנחנו כאן בשבילכם!

Thanks! Message sent.

bottom of page