ענישה בצבא על ידי בית הדין הצבאי
ברמלי משרד עורכי דין הינו משרד בוטיק המתמחה בייצוג וליווי חיילים בחקירות מצ״ח, כאשר כלל עורכי הדין במשרד הינם קציני משפט צבאי אשר שירתו בעברם כתובעים בכירים בפרקליטות הצבאית, קציני חקירות ומפקדי בסיסים ביחידת מצ״ח ומייצגים כיום חיילים רבים בפני בתי הדין הצבאיים ברחבי הארץ כסנגורים צבאיים.
איך בית הדין הצבאי מחליט מה יהיה העונש ההולם?
האם הוא מחויב להטיל את העונש הקבוע בחוק?
לאחר מתן הכרעת הדין בו קבע בית הדין הצבאי כי הנאשם אשם בביצוע העבירות המיוחסות לו בכתב האישום, נשמעים הטיעונים לעונש של הצדדים ומוצגות נסיבותיו האישיות של הנאשם מחד, וחומרת העבירה מאידך. העונשים הקבועים בחוק הינם עונשי מקסימום (לרוב) כלומר, בית הדין הצבאי אינו רשאי להטיל עונש כבד יותר, אך הוא רשאי להקל (למעט חריגים).
מהו ״מתחם ענישה״ של בתי הדין הצבאיים ?
בית הדין הצבאי יקבע את מתחם הענישה הראוי בעבירות בהן הורשע הנאשם. לדוגמה: בית הדין הצבאי יקבע כי בגין ביצוע עבירה x מתחם הענישה הוא 3-6 שנות מאסר. בתוך מתחם זה, יקבע בית המשפט מהו העונש שהוא בוחר להטיל על הנאשם הספציפי בהתאם לנסיבותיו האישיות וחומרת המעשים. בהחלטת, יקבע השופט האם מצא שיש מקום להקל בעונשו של הנאשם או להחמיר (ובדוגמה שהוצגה: האם להטיל עונש הקרוב יותר ל-6 שנות מאסר או ל- 3 שנות מאסר).
מה הם העונשים שבית הדין הצבאי מוסמך להטיל על נאשם ומהם ההבדלים ביניהם ?
מאסר בפועל– ריצוי מאסר בדרך של כליאה ממשית בכלא צבאי (או אזרחי בתקופות מאסר ממושכות). בדין הצבאי, חייל אשר נשפט לעונש מאסר בפועל, מרצה את עונשו בכלא צבאי (כלא 4 בצריפין או כלא 6 בעתלית). במקרים בהם מוטל עונש מאסר ממושך על ידי בית הדין הצבאי, לרוב מועבר האסיר להמשך ריצוי עונשו בכלא ״אזרחי״ בפיקוח שירות בתי הסוהר (לאחר החלטת ועדה).
מאסר על תנאי– בית הדין הצבאי מוסמך להטיל על הנאשם עונש ״מאסר על תנאי״. משמעות הדבר היא, מעין ״כרטיס צהוב״ לפיו, ניתנת לחייל הזדמנות להוכיח כי אינו שב על מעשיו ומבצע עבירות נוספות. כלומר, עונש המאסר בפועל לא מוטל עליו עם הרשעתו על ידי בית הדין הצבאי, אבל ככל ויחזור ויבצע עבירה נוספת יופעל התנאי והוא ירצה את העונש בכליאה ממשית – בכלא. אם הנאשם לא יעמוד בתנאי ויבצע עבירה נוספת במהלך תקופת התנאי, ניתן יהיה להפעיל את התנאי במצטבר, כלומר בנוסף על העונש שיוטל במסגרת התיק החדש. בית המשפט רשאי לקבוע שהעונש כולו או חלקו יבוצע בדרך של מאסר על תנאי.
מאסר בדרך של עבודות שירות / עבודות צבאיות – ריצוי עונש המאסר בדרך של עבודות שירות / עבודות צבאיות כלומר ריצוי העונש במסגרת מקלה יותר אבל עדיין בפיקוח.
פסילת רישיון נהיגה – בית הדין הצבאי רשאי לפסול את רישיון הנהיגה הצבאי והאזרחי של חייל שהורשע (לא רק בעבירות תעבורה, אלא גם עבירות פליליות אחרות כדוגמת שימוש והחזקה בסמים מסוכנים, לצד הטלת עונש של פסילת רישיון נהיגה על תנאי.
קנס– בית הדין מוסמך להטיל קנס על נאשם ולחייב אותו לשלם תשלום כספי לקופת המדינה. אם העונש מוטל על חייל בשירות חובה בבית דין צבאי, גובה הקנס מוגבל לסכום עד לגובה של 2 משכורות טוראי בשירות חובה.
פיצויים– להבדיל מתשלום קנס המופקד כאמור לקופת המדינה, תשלום כספי הפיצויים מועברים לנפגע העבירה שנפגע מהנאשם (קורבן האונס, הטרדה מינית, קורבן האלימות וכו׳). אם הנאשם הינו חייל ועניינו נדון בבית הדין הצבאי – סכום הפיצויים המירבי שבית הדין רשאי להטיל עליו, מוגבל לסכום של עשר משכורות טוראי בשירות חובה.
הורדה בדרגה – בית הדין הצבאי רשאי להוריד חייל בדרגה לאחר שהרשיע אותו בדין פלילי. בית הדין לא מוגבל במספר הדרגות להורדה והוא יכול להוריד קצינים, נגדים וחיילים חובה מדרגות גבוהות לדרגת טוראי.